ایده های تبلیغی فرزندآوری
حجت الاسلام وافی
1) مطالبه گری
این تیغی که در بحث مطالبه گری زده می شود هم به خودمان وارد است هم به مسئولین و هم به مردم. منتها لحن بیان متفاوت است، اگر روی منبر خطابمان به مسئولین و امام جمعه و شورای شهر و رئیس سپاه و کانون… این است که شما چه کرده اید در حمایت از فرزندآوری و باید پاسخ گو باشید!؟
تذکر:
مطالبه گری دو نوع داریم، یکی ایجابی و دیگری سلبی
برخی از بزرگان کج حرکت می کنند و مطالبه گری آنها بیشتر به سمت نفی گونه است، یعنی مسئولین را بیشتر مورد ضربه زدن قرار می دهند، اما مراد این است که اگر مطالبه گری در مورد فرزندآوری از یک مسئول و امام جمعه دارید، که چه کارهایی در این زمینه انجام داده است، علاوه بر این مطالبه گری باید برنامه هم به آن مسئول ارائه داده بشود.
در حوزه خودمان و مبلغین مطالبه گری مشخص است همه مسئولین گروه های تبلیغی ذیلشان مبلغین است که با روحانیون مختلفی مرتبط هستید، اشکالی ندارد یکمی هم به خودمان بزنیم که ما در این حوزه چه قدمی برداشته ایم.
نسبت به مردم هم باید این گفت و گو را داشته باشیم اما با لحنی متفاوت به این صورت که ما در این فضا چقدر به دستورات اسلامی عمل می کنیم و چقدر زندگی هایمان محرم و عاشورایی است.
2) تربیت نیروهای کنش گر
دومین کاری که حول منبرها می شود انجام داد تربیت نیروها و کنش گری های جمعیت در این حوزه است.
3) شبکه سازی
4) فرهنگ سازی و گفتمان سازی
مهمترین کاری که روی منبرها باید دنبال کنیم گفتمان سازی و فرهنگ سازی است.
فرهنگ سازی سه بخش دارد برخی اوقات به صورت کلان می گوییم که آقا باید فرهنگ سازی صورت بگیرد، این خودش به سه بخش است:
یک بخش آن به صورت گفتمان سازی است به عنوان نمونه الان حضرت مقام معظم رهبری با هر کسی روبرو می شوند سوال می کنند که چندتا بچه دارید؟!
حتی با آدم 60 ساله، خانواده شهید فخری زاده با حضرت آقا دیدار کردند، بعد از این حداقل ده دقیقه در همان جلسه وقت گذاشته اند با تک تک فرزندان شهید فخری زاده که تو چند تا بچه داری؟ تو چرا سه تا داری؟ و… ما وقتی که سخنرانی انجام می دهیم غیر از این به مسئول هیئت باید بگوییم تو چندتا فرزند داری، چرا ازدواج نکردی، مشکل تو در ازدواج چیه، چرا کم بچه داری؟
این قدر باید این مباحث پشت سرهم تکرار بشود که بعد از گذشتن یک دهه محرم، خاطره ای که به ذهن پامنبری می ماند این است که بگویند حاج آقا آمده بودن گیر می دادند که چندتا بچه داری؟! یکی از روش های گفتمان سازی تکرار موضوع است، ستاد کرونا با ما چه کار کرد؟!
کاری کرد که ماسک زدن تبدیل به گفتمان جامعه شد اگر ماسک نزنید خانمی که موهایش بیرون است به شما متذکر می شود یعنی درواقع ستاد کرونا یک ناهنجار را به هنجار تبدیل کرد.
یک ماسک نزدن که ناهنجار بود با گفتمان سازی به ماسک زدن و تبدیل به فرهنگ سازی شد یعنی وقتی که از منبر پایین آمدیم کف گفت و گو باید این اتفاق افتاده باشد که حاج آقا حول محور خانواده فرزندآوری بود لزوما این نیست که در ده شب موضوع فرزندآوری بیان بشود.
تعدادی کلید واژه را که هر شب در داستان ده شب محرم است، ارتباطش با فرزندآوری کجاست؟ مثلا مادر است چه ارتباطی به فرزندآوری دارد یا دختر یا پسر و پدر بزرگ است…
آقای قاسمیان که از منبری های معروف تهران هستند خاطره ای نقل می کنند فرزند سومشان را محضر آقا بردن برای اینکه اذان بگویند، ایشان پرسیدن فرزند چندم شماست؟، گفتم سوم، ایشان فرمودند که فرزند سوم شما است من فکر کردم فرزند ششم شما است.
حضرت آقا می فرمایند من آنقدر یک چیز را تکرار می کنم تا این موضوع به گفتمان واحد تبدیل بشود.
5) تجلیل خانواده های پرجمعیت
یکی از کارهایی که می شود این است هر شب قبل از منبر از یک خانواده هیئتی که پای منبر است دارای سه فرزند یا بیشتر است تجلیل صورت بگیرد یا بعد از منبر.
پیشنهاد دیگر این است که در صورت فرصت و مهیا بودن شرایط به خانه های این افراد هم سر زده بشود برخی ها وقتی اسم خانواده های پر جمعیت می آید فکر می کنند که مراد خانواده هایی که بیشتر از 5 بچه دارند، درحالی که مراد این است مادری که 22- 23 کمتر یا بیشتر سن دارد و سه تا یا دو تا بچه دارد در مسجد تجلیل کاری است که در کانون های مساجد شبهای سه شنبه از خانواده های شهدا انجام می دهند به اسم سه شنبه های شهدایی، که خانواده شهدا در محله را تجلیل می کنند.
همین کار را در مورد خانواده های پر جمعیت می شود انجام داد.
6) تجلیل از ازدواج های سن پایین تر
یا جوان هایی که در سن های 22-23 ازدواج کرده بودند را تجلیل کرد به اسم اینکه به موقع ازدواج کرده اند.
7) تبیین کوتاه از احکام و مسائل فرزندآوری
هر هیئت 5 دقیقه، قبل یا بعد از منبر در مورد فرزندآوری از احکام سقط و…گفته شود.
8) طرح 1414 (تعاونی محله ای حمایت از فرزندآوری)
طرح 1414 که اصل طرح از حاج حسین یکتا گرفته شد و این طرح درکرمان و سبزوار و اخیرا در بیرجند انجام شده، که هر محله با محوریت مادر شهید اگر روحانی است با محوریت امام محله، که مردم آن محله به نیت 14، چهارده هزارتومان هر ماه برای کمک به فرزندآوری بدهند، این مبلغ از یک میلیون شروع شده تا به 50 میلیون رسیده است.
و این صندوق حمایت از فرزندآوری هر کسی که در همان محله بچه به دنیا می آورد حمایت های مالی از قبیل هدیه و پوشک و… به عهده می گرفت.
در محرم می توان هیئت را با این طرح درگیر کار کرد، هر کدام به فامیل ها یه پیامک به اسم طرح حمایت از فرزندآوری صورت بگیرد با این کار می شود هر هیئت را محلی برای تعاونی های حمایت از فرزندآوری قرار داد.
- 1
- 2